Ede Staal portret

tentoonstelling

Ede Staal: Mijn Groningen – Mien Grunnen

Beleef de muziek, het landschap en de taal van Ede Staal in de boerderij van Museum / Borg Verhildersum in Leens, die is omgedoopt tot Ede Staal Belevingcentrum. Beweeg door het Groningse landschap in virtual reality, test je kennis van het lokale dialect in een videospel en blader door Ede’s leven via de interactieve fotowand. Naast deze elementen is Indietopia verantwoordelijk voor de indeling en aankleding.

De tentoonstelling is jaarlijks open van 1 april tot 1 november met dezelfde openingstijden als de borg.

vr-beleving

Op pad in Groningen

Duik in de muziek van Ede Staal en bewonder de pracht van Groningen, de provincie waarin hij opgroeide en waarvan hij zoveel hield. Niemand kan zo goed de kern van Groningen raken als Ede. De droomlandschappen in de virtual reality beleving zijn visuele vertalingen van zijn teksten. Loop door het Groningse platteland, verzamel stukjes van een liedje en luister naar de muziek in het op maat gemaakte landschap waarover Ede zingt. Vijf nummers van Ede komen aan bod in deze beleving en elders in de tentoonstelling.

 

Veldonderzoek

Ons team heeft diverse excursies gemaakt naar Borg Verhildersum en het Hogeland, om de sfeer te vangen en om veel foto’s te nemen. Ze deden ook onderzoek naar de lokale flora en fauna. Alle informatie hielp om de vr-beleving te ontwikkelen, van bomen tot ganzen, kerkjes en mooie luchten. Tijdens het werk zette het team regelmatig de muziek op van Ede Staal. Zelfs onze buitenlandse teamleden hebben door dit project wat Groningse woorden opgepikt.

 spel

Ede’s Taal

In de tentoonstelling vormen vijf van Ede’s nummers de leidraad: Mien Toentje, Nij Stoatenziel, Het Hoogelaand, Twijde Perron en Het het nog nooit zo donker west.

Ede schreef de meeste teksten in het Gronings. Weet jij de betekenis van woorden als diverdoatsie, waikschilde en moaren? Test je kennis in Ede’s Taal Spel. Neem plaats achter het bureau en kies een van de nummers. Op het scherm rolt de songtekst voorbij, waarin sommige woorden met een kleur worden uitgelicht. Kies de juiste Nederlandse vertaling erbij en ga voor de topscore! Ook beschikbaar in Engels en Duits.

fotowand

Blader door Ede’s leven

Voor de tentoonstelling maakte Jasper Staal, Ede’s jongste zoon, het boek ‘Din blift allain d’herinnering’. Dit prachtige fotoboek bevat materiaal uit het familiearchief, aangevuld met anekdotes en herinneringen van mensen die Ede gekend hebben.

Middels de interactieve fotowand die we ontworpen hebben, kunnen bezoekers bladeren door een aantal van de foto’s uit het boek. In de museumwinkel van de borg is het boek verkrijgbaar.

Inspiratie opgedaan?

we denken graag mee
Neem contact op