Ede Staal: mijn Groningen – mien Grunnen

Beleef de muziek, het landschap en de taal van Ede Staal in de museumboerderij van Landgoed Borg Verhildersum in Leens. Vlieg over het Groningse landschap in virtual reality, test je kennis van het lokale dialect in een videospel en blader door Ede’s leven via de interactieve fotowand. Naast deze elementen was Indietopia verantwoordelijk voor de indeling en aankleding van de tentoonstelling.

Ede Staal: mijn Groningen-mien Grunnen vindt plaats vanaf 15 april 2023 voor meerdere jaren en is leuk voor alle leeftijden.

NB: Heb je interesse in VR en wil je bezoekers van de Ede Staal tentoonstelling deze zomer begeleiden? Bekijk dan de vacature en reageer! 

VR-beleving

Duik in de muziek van Ede Staal en bewonder de pracht van Groningen, de provincie waarin hij opgroeide en waarvan hij zoveel hield. Niemand kan zo goed de kern van Groningen raken als Ede. De droomlandschappen in de virtual reality beleving zijn visuele vertalingen van zijn teksten. Loop door het Groningse platteland, verzamel stukjes van een liedje en luister naar de muziek in het op maat gemaakte landschap waarover Ede zingt.

Ons team heeft diverse excursies gemaakt naar Borg Verhildersum en het Hogeland, om de sfeer te vangen en om veel foto’s te nemen. Ze deden ook onderzoek naar de lokale flora en fauna. Alle informatie hielp om de vr-beleving te ontwikkelen, van bomen tot ganzen, kerkjes en mooie luchten. Tijdens het werk zette het team regelmatig de muziek op van Ede Staal. Zelfs onze buitenlandse teamleden hebben door dit project wat Groningse woorden opgepikt.

Bekijk hieronder de trailer van de VR-beleving. Voor meer informatie over de gebruikte technieken kun je hier terecht (Engels).

Ede's Taal Spel

In de tentoonstelling vormen drie nummers van Ede de leidraad: Mien Toentje, Nij Stoatenziel en Mien Hogelaand. Hij schreef de meeste teksten in het Gronings. Weet jij de betekenis van woorden als diverdoatsie, waikschilde en moaren? Test je kennis in Ede’s Taal Spel. Neem plaats achter het bureau en kies een van de nummers. Op het scherm rolt langzaam de songtekst voorbij, waarin sommige woorden met een kleur worden uitgelicht. Kies de juiste Nederlandse vertaling erbij en ga voor de topscore!

Interactieve Fotowand

Voor de tentoonstelling maakte Jasper Staal, Ede’s jongste zoon, het boek ‘Din blift allain d’herinnering’. Dit prachtige fotoboek bevat materiaal uit het familiearchief, aangevuld met anekdotes en herinneringen van mensen die Ede gekend hebben.

Middels de interactieve fotowand die we ontworpen hebben, kunnen bezoekers bladeren door een aantal van de foto’s uit het boek. In de museumwinkel van de borg is het boek verkrijgbaar.

Media

Provinciebestuurder Mirjam Wulfse opende afgelopen vrijdag bij Museum Borg Verhildersum de nieuwe expositie ‘Ede Staal: mijn Groningen- mien Grunnen’. Jasper Staal reikte het eerste exemplaar uit van het boek dat hij over zijn vader schreef: ‘Din blift allain d’herinnering’.

Artikel Omroep Het Hogeland 17 april 2023.

Hij is al bijna 37 jaar dood, maar het oeuvre van de Groningse troubadour Ede Staal leeft volop. Een nieuwe expositie en een persoonlijk fotoboek van zoon Jasper getuigen ervan.

Artikel Volkskrant 13 april 2023.

“Borg Verhildersum gaf aan iets met Ede Staal te willen doen en vroeg ons om daar een beleving bij maken’, zegt De Boer. Hij heeft een non-profit gamedesign organisatie genaamd Indietopia en wist wel raad met de opdracht. De liedjes van Ede zijn vertaald naar een 3D-wereld, waar mensen doorheen kunnen wandelen.”

Artikel RTV Noord 3 april 2023.

Samenwerkingspartners

Studio MARC was verantwoordelijk voor de indeling van de ruimte, de opstelling van de VR-beleving en het verwerken van techniek in een aantal meubels. Hierdoor is het gelukt om een huiselijke sfeer neer te zetten, zodat bezoekers comfortabel de spelelementen kunnen ontdekken.

Puur Toeval in Groningen is een winkel voor tweedehands en vintage meubels. Eigenaar Henk Arends doneerde een aantal meubelstukken, want hij bleek groot fan van Ede Staal. Het bureau met de typemachine en de lamp bij de interactieve fotowand is geheel afkomstig van Puur Toeval.

Lars Warink nam in 2019 deel aan ons eerste acceleratorprogramma. Sindsdien voert Lars regelmatig opdrachten uit voor Indietopia. Met Ede’s Taal Spel kunnen bezoekers hun Groningse woordenschat testen en uitbreiden door middel van een retro gamecontroller en drie van Ede’s liedjes.

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!