Over ons

Missie

Indietopia is een stichting zonder winstoogmerk, een bekroonde studio en een innovator. Onze missie is ervoor  zorgen dat iedereen met een passie voor gameontwikkeling een kans krijgt om een zelfvoorzienende ontwikkelaar te worden. Dit begint klein in Groningen, Nederland. Aangezien de game-industrie een internationale industrie is, creëren we wereldwijde zichtbaarheid voor onze teams via sociale media, onze gamepagina en door evenementen te organiseren en te bezoeken.

Verder geven we workshops over analoog en digitaal spelontwerp, bordspellen, gamificatie en meer.

Visie

We streven ernaar om van Indietopia de plek te maken waar gameontwikkelaars gemakkelijk kennis delen, van elkaar leren en elkaar inspireren. Een plek waar klanten weten dat ze altijd de (serious) game krijgen die ze willen. Een plek waar aspirant-ontwikkelaars weten dat ze een eerlijke kans hebben om geld te verdienen met gameontwikkeling.

Bio

Vóór Indietopia was er Indie Gameleon – een Indie Game Conferentie, showcase en game jam. Deze werd georganiseerd van 2013-2015, waarvan de eerste twee edities plaatsvonden in Groningen en de laatste in Hamburg. Na de eerste succesvolle editie besloot oprichter Mendel Bouman dat er genoeg serieuze interesse was voor een permanente onderneming.

En zo werd Indietopia opgericht op 1 april 2014 (geen grap), om te fungeren als een hub voor de vele (op dat moment) geïsoleerde indie game development studio’s in het noorden van Nederland. De gemeente Groningen stelde een (anti-kraak) pand beschikbaar, waardoor de Noordelijke Indie Game Scene een plek kreeg om te gedijen.

Aangezien veel ontwikkelaars van indie games worstelden met de marketing en publicatie van hun games, riep Mendel de hulp in van Shan Poon, een talent met een achtergrond in de marketing en publicatie van videogames.

Indietopia Games

Samen stichtten Mendel en Shan het uitgeverslabel Indietopia Games. Ze begonnen met het uitgeven van Pulstar, een eenvoudige maar elegante Twin Stick Shooter. Pulstar verkocht meer dan 20K exemplaren in de eerste paar maanden en werd beschouwd als een succes voor een eerste titel op Steam.

Een jaar later bracht Indietopia Games Convoy uit, gemaakt door Convoy Games in Leeuwarden. Het werd een culthit, verkocht 50K stuks in de eerste maand en ging ruim over de 100K stuks in het volgende jaar.

Van 2014 tot 2016 slaagde Indietopia erin om de Noord-Nederlandse game-industrie te laten groeien van 8 indie dev studio’s naar 24 indie game studio’s, terwijl de industrie stagneerde in de jaren voor Indietopia’s toetreding.

The Indietopia Accelerator

Ondanks de groei van de regionale industrie werd in 2016 pijnlijk duidelijk dat veel indies zowel moeite hadden met hun marketing, als met bedrijfsontwikkeling en fondsenwerving. Mendel wist overheidsfinanciering te bemachtigen voor de oprichting van The Indietopia Accelerator: een stichting die financiering en zakelijke coaching biedt aan indie game ontwikkelaars die van hun studio een bedrijf willen maken.

Mendel trok indie game ontwikkelaar Merijn de Boer aan als uitvoerend directeur en bestuurslid. Ze namen een team aan en startten de stichting.

Op 1 maart 2020 droeg Mendel de leiding van de stichting over aan Merijn en trad af als bestuurslid. Hij doet nu andere dingen rond muziek en games.

De accelerator begeleidde verschillende studio’s. Dankzij dit programma kreeg Tweetal Studio’s overheidsfinanciering voor de ontwikkeling van Crimson Resonance, werd Pilot Perils na de release op iOS en Android geport naar Switch en vond Fringe Planet een privé-investeerder dankzij Indietopia’s aanwezigheid op Slush in Finland.

Diverse nieuwe studio’s zijn sindsdien toegelaten en de tijd zal leren hoe zij geschiedenis gaan schrijven.

Pers & Media

2023

Opening expositie Ede Staal met VR-beleving in Verhildersum

Provinciebestuurder Mirjam Wulfse opende afgelopen vrijdag bij Museum Borg Verhildersum de nieuwe expositie ‘Ede Staal: mijn Groningen- mien Grunnen’. Jasper Staal reikte het eerste exemplaar uit van het boek dat hij over zijn vader schreef: ‘Din blift allain d’herinnering’.

Artikel Omroep Het Hogeland 17 april 2023.

Jasper Staal: ‘Mijn vader liet de Groningers zien waar ze trots op kunnen zijn’

Hij is al bijna 37 jaar dood, maar het oeuvre van de Groningse troubadour Ede Staal leeft volop. Een nieuwe expositie en een persoonlijk fotoboek van zoon Jasper getuigen ervan.

Artikel Volkskrant 13 april 2023.

Virtual reality-beleving met muziek van Ede Staal in Leens

“Borg Verhildersum gaf aan iets met Ede Staal te willen doen en vroeg ons om daar een beleving bij maken’, zegt De Boer. Hij heeft een non-profit gamedesign organisatie genaamd Indietopia en wist wel raad met de opdracht. De liedjes van Ede zijn vertaald naar een 3D-wereld, waar mensen doorheen kunnen wandelen.”

Artikel RTV Noord 3 april 2023.

2022

Indietopia test FestiVR op Noorderzon Festival

Door verschillende lockdowns in de afgelopen jaren zijn we gewend geraakt aan het online bijwonen van vergaderingen, evenementen, concerten en festivals. Indietopia zag hier een kans in en startte het initiatief FestiVR.

FestiVR wil mensen de mogelijkheid geven om een festival virtueel bij te wonen, door midden van 360 graden camera’s en VR-technologie. Dit project is een samenwerking tussen Indietopia, 5Groningen, KPN, Hanze, TNO en VMware.

(5G, 12 september 2022)

Bedrijven uit Stad winnen 50.000 euro voor ‘waanzinnig digitale ideëen’

Indietopia en Sociaal Gericht, twee bedrijven uit Stad, ontvingen elk een cheque van €50K uit handen van provinciebestuurder IJzebrand Rijzebol.

Indietopia gebruikt de beloning om historische gebouwen in de provincie Groningen te behouden door er 3D-modellen van te maken. Sociaal Gericht wil met hun project Participatiemunt armoede terugdringen en (sociale) participatie vergroten.

(OOGTV, 2 juni 2022)

Indietopia en Sociaal Gericht winnaars ‘Waanzinnig Digitaal Idee’

De Provincie Groningen schreef een wedstrijd uit om slimme manieren te vinden voor ondernemers en inwoners om te profiteren van de voortschrijdende digitalisering. Op 2 juni overhandigde gedeputeerde Rijzebol aan twee bedrijven een cheque van €50K: Indietopia en Sociaal Gericht.

Indietopia kwam met een project om historische gebouwen in Groningen te behouden door 3D-modellen te maken. Sociaal Gericht wil armoede terugdringen met de Participatiemunt.

(DvhN, 3 juni 2022)

Groningse bedrijven Indietopia en Sociaal Gericht in de prijzen

Indietopia en Sociaal Gericht hebben de wedstrijd Waanzinnig Digitaal Idee gewonnen van de Provincie Groningen. Beide bedrijven ontvangen een cheque ter waarde van €50K.

Indietopia besteedt de beloning aan het maken van gedetailleerde 3D-modellen voor conservering en visualisatie van historische gebouwen in de provincie. De modellen zijn openbaar en kunnen gebruikt worden door bedrijven, culturele instellingen en onderwijsinstellingen.

(GIC, 3 juni 2022)

Indietopia breidde door corona uit van gameplatform naar proeftuin, en met succes

Door de covid-pandemie en het wegvallen van belangrijke subsidies moest Indietopia op zoek naar nieuwe manieren om de stichting draaiende te houden. Onze proeftuin Prototopia bood de juiste tools op het juiste moment. Directeur Merijn de Boer legt aan de Groninger Ondernemers Courant uit hoe Indietopia transformeerde naar een game- en techparadijs.

(Interview GIC, 18 maart 2022)

Cook and Becker: de status van video game exposities

Drie topcuratoren delen hun gedachten met Arjan Terpstra van Cook and Becker. Deze specialist in kunstprints is een toonaangevende (online) kunstgalerie en conceptstore voor videogamekunst. Veel van hun ingelijste conceptkunst-werken sierden de muren van onze tentoonstelling Arranged Realism – Kunst in Games.

(Foto: Cor Pot)

(artikel Cook and Becker, 1 februari 2022)

The Chinese Room: Dear Esther op tournee

Gamestudio The Chinese Room toonde aandacht aan Arranged Realism in hun laatste nieuwsbrief. Voor de expo creëerden we een speelhoek geïnspireerd op hun wandelsimulator Dear Esther.

Quote van het aardige team: “Het is altijd geweldig om videogames uit het scherm te zien springen en bezoekers van een kunstgalerie te zien genieten. Dat Dear Esther een van die games is – we zijn apetrots. ”

Indietopia zet zulke geweldige games graag in de schijnwerpers! Volg de link naar de nieuwsbrief voor interviews en advies over de game industrie.

(Foto: Cor Pot)

(Nieuwsbrief The Chinese Room, 31 januari 2022).

FD: Games krijgen plek in het museum

Rondleiding door de tentoonstelling Arranged Realism met Indietopia directeur Merijn de Boer.

Een landschap in een game roept bij De Boer meer emoties op dan een schilderij of een film, omdat je het zelf kunt doorkruisen: “Die extra dimensie – je ziet een berg in de verte en je weet dat je erheen kunt reizen – is voor mij bijna overweldigend.”

(Foto: Addermire, Cloud Study (2015), Piotr Jablonski, verwerkt in een digitaal stuk voor Dishonored)

(FD, 8 januari 2022)

2021

Heerenveense Courant: Museum Belvédère toont tal van werken.

Overzicht van de grote verscheidenheid aan werken die te bewonderen zijn in Museum Belvédère in Heerenveen. Onze tentoonstelling Arranged Realism-Kunst in Games duurt tot en met 23 januari 2022.

(foto: tentoonstellingsposter van Museum Belvédère)

(Heerenveense Courant, 10 december 2021)

Museum Belvédère: Serkonan Room uit Dishonored 2

Voor de tentoonstelling Arranged Realism-Kunst in Games in Museum Belvédère hebben we samen met scenografe Caroline van de Meent de Serkonan Room uit Dishonored 2 nagebouwd. Bekijk het appartement en de werkruimte van wetenschapper Dr. Hypatia, die onderzoek doet naar de bloedvliegenplaag die het eiland Serkonos teistert.

Scan de QR-code in de nieuwsbrief en loop door de kamer in het spel. Meer foto’s van de tentoonstelling staan op onze speciale Arranged Realism pagina.

(foto: Cor Pot)

(Nieuwsbrief Museum Belvédère, 28 november 2021)

Winners fotokriich Keunst yn spultsjes

Onthulling van de drie winnaars van de Photo Mode wedstrijd die we samen met Museum Belvédère organiseerden. Drie professionele fotografen selecteerden de beste foto’s in de categorieën Portret, Landschap en Architectuur. De winnende kunstwerken werden toegevoegd aan de tentoonstelling Arranged Realism – Kunst in Games.

Het artikel verwijst ook naar de rondleiding die Omrop Fryslân maakte met onze directeur Merijn de Boer en museumdirecteur Han Steenbruggen.

(foto: winner Cynthia Hellemink, portret uit The Witcher 3)

(It Nijs, 16 november 2021, Fries)

Museum Belvédère: winners photo mode competition

Museum Belvédère en onze directeur Merijn de Boer organiseerden een fotowedstrijd bij de tentoonstelling Arranged Realism – Kunst in Games. Via de fotomodus legden deelnemers hun favoriete moment binnen een videogame vast. De winnaars in de categorieën Landschap, Portret en Architectuur zijn bekend. Hun foto’s worden toegevoegd aan de tentoonstelling en ze winnen elk twee kaartjes voor het museum.

(foto: Gwinny Mulder)

(nieuwsbrief Museum Belvédère, 14 november 2021)

Telegraaf: Dwalen in droomwereld

“Ontwikkelaars creëren werelden die nooit hebben bestaan, maar die verwijzen naar bekende elementen. Ze roepen bij spelers nostalgische gevoelens op van een jeugd die ze nooit hebben gehad. Dit wordt xenostalgie genoemd.” Dit is een citaat uit het interview dat onze directeur Merijn de Boer had over de tentoonstelling Arranged Realism – Kunst in Games, te zien in Museum Belvédère in Heerenveen tot 23 januari 2022.

(Telegraaf, 2 november 2021)

Leeuwarder Courant: Nog even een frisse cultuurneus halen

Tips voor culturele activiteiten in de herfst, waaronder een bezoek aan tentoonstelling Arranged Realism – Kunst in Games.

(foto: Cor Pot)

(Leeuwarder Courant, 21 oktober 2021)

Friesch Dagblad: Het verschil tussen tablet en palet is klein geworden

“Het verschil tussen tablet en palet wordt steeds kleiner, zoals Museum Belvédère ons laat zien”, stelt het Friesch Dagblad na een bezoek aan de expo Arranged Realism-Kunst in Games. Favoriet citaat: “We hebben honderd jaar moeten wachten voordat Jules Verne’s fantasie om naar de maan te reizen werkelijkheid werd. Tegenwoordig kunnen fantasieën van gamemakers bijna onmiddellijk werkelijkheid worden.”

(Friesch Dagblad, 20 oktober 2021)

DvhN: Game-objecten spelen hoofdrol in expositie Museum Belvédère in Heerenveen

Lokale media bezoeken de tentoonstelling Arranged Realism – Kunst in Games.

(foto: Cor Pot)

(Dagblad van het Noorden, 17 oktober 2021)

De Nieuws BV: Kunst in games

Zijn beelden uit videogames kunst? Of is kunst een inspiratiebron voor videogames? Gameontwikkelaar en videogame liefhebber Merijn de Boer stelde een gametentoonstelling samen voor Museum Belvédère. In De Nieuws BV legt hij uit waarom gamekunst een plek verdient in musea.

(De Nieuws, 8 oktober 2021)

Thatsgaming.nl: Arranged Realism – Kunst in Games nu te zien in Museum Belvédère

Aankondiging van de tentoonstelling Arranged Realism-Kunst in Games in Museum Belvédère Heerenveen. Het geeft een kijkje in de keuken van de betrokken gamestudio’s, welke kunststromingen worden gepresenteerd en informatie over Merijn de Boer, het brein en de gastconservator achter de tentoonstelling.

(thatsgaming.nl, 21 september 2021)

Gamer.nl: Dit museum in Heerenveen presenteert games zoals wij ze zien: als kunstwerken

Gastartikel door onze directeur Merijn de Boer. Hij vertelt hoe de tentoonstelling Arranged Realism tot stand is gekomen. Games zijn kunst en gamemakers zijn kunstenaars. Dat is de boodschap achter de tentoonstelling. Bezoekers kunnen conceptkunst voor Dishonored en The Witcher verwachten, naast kunstvormen die speciaal voor games zijn gemaakt.

(foto: kunstwerken uit Prey van Fred Augis)

(gamer.nl, 6 augustus 2021)

Infoleek.nl: Gemeente Westerkwartier maakt pilot met Fitgaaf!-app mogelijk

De gemeente Westerkwartier ondersteunt de FitGaaf! app met een innovatiesubsidie om een pilot met de app in het Westerkwartier mogelijk te maken. De app is ontwikkeld door Indietopia en studio andere koek.

Aan de hand van minigames leren kinderen in drie weken tijd over gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Met deze pilot wil FitGaaf! eigenaar Tom Steffens de app verder verbeteren en testen hoe hij gebruikers naar lokale gezonde diensten kan leiden.

(infoleek.nl, 14 april 2021)

GIC.nl: "Coronacrisis: culturele sector vraagt (én krijgt) hulp van Indietopia"

Tot begin 2020 richtte Indietopia zich vooral op het coachen van start-ups in de game-industrie. Maar toen zette Covid-19 de wereld op zijn kop. Indietopia kreeg verzoeken van culturele organisaties om hen te helpen met innovatieve manieren om hun publiek te bereiken binnen de covid-19 beperkingen.

Zo maakten we samen met NHL studenten een 360° tour voor de expo Relaties & Contrasten van Museum Belvédère. En voor Marketing Groningen ontwikkelde Indietopia de game Word Een Virtuele Groninger, met honderden 360° beelden, quizvragen, video’s en meer.

Indietopia wil graag meer culturele organisaties helpen met het creëren van een online ‘back-up’ voor fysieke evenementen, bijvoorbeeld door livestreams, dronebeelden en green screens.

(gic.nl, 3 februari 2021)

2020

Heerenveense Courant: Museum Belvédère en stichting FB Oranjewoud halen de banden aan

Museum Belvédère gaat een samenwerking aan met stichting FB Oranjewoud, om zowel grote tentoonstellingen met een internationale uitstraling als een aantal kleinere exposities te subsidiëren. Een van de tentoonstellingen waar ze zich komend jaar aan verbinden is Arranged Realism, dat draait om kunst uit de virtuele realiteit van games.

(foto: Terrarium, Durk van der Meer)

(Heerenveense Courant, 10 december 2020)

OTP: Waarom Indietopia meedoet aan Check The Bizz?

“Als ik een gamedesigner had ontmoet als jongere, was ik al veel eerder in deze industrie gaan werken. Daarom vind ik het belangrijk om leerlingen een kijkje achter de schermen te geven”, aldus Merijn De Boer, directeur van Indietopia. In dit interview met OTP deelt Merijn zijn ervaring met onze deelname aan #ChecktheBizz, waarom we meedoen aan dit initiatief en wat we er als bedrijf van leren.
(otp.nl, 10 december 2020)

GIC: "Indietopia biedt oplossingen voor MKB en culturele sector"

Vanaf september kunnen startups een jaar lang werken aan The Indietopia Accelerator Challenges onder begeleiding van professionele ontwikkelaars. De challenges zijn een selectie van sociale en culturele vraagstukken die om een oplossing vragen, bijvoorbeeld een app of een serious game.

(Groninger Ondernemers Courant, 22 juli 2020)

DvhN: Kunst in games? Jazeker. Museum Belvédère in Heerenveen duikt erin. Kijk maar.

Interview met Indietopia directeur Merijn de Boer over de voorbereidingen van de tentoonstelling Arranged Realism – Kunst in Games in Museum Belvédère Heerenveen.

(foto: Scars of WarHorizon Zero Dawn, Guerrilla Games, 2017)

(Dagblad van het Noorden, 8 mei 2020)

Leeuwarder Courant: "Museum ontdekt kunst in games"

Tijdens de eerste lockdown maakte onze directeur Merijn de Boer samen met studenten van NHL Stenden een virtuele tour voor Museum Belvédère. Met trots kondigen we aan dat hij opnieuw samenwerkt met het museum. Van 9 oktober t/m 23 januari kun je in Heerenveen kunst uit games bewonderen.

Arranged Realism – Kunst in Games is de eerste expo in Nederland waar kunst van beeldschermen met nieuwe technieken wordt vertaald naar de werkelijkheid. In een interview met de Leeuwarder Courant vertelt Merijn dat bezoekers inzicht krijgen in hoe gamekunstenaars werken, en technieken als rotoscoping en fotogrammetrie kunnen ontdekken. Ook zijn giclées van gamekunst en 3D-geprinte scènes uit games te zien.

(Leeuwarder Courant, 8 mei 2020)

Dagblad van het Noorden: "Groningen zet tandje bij voor internationale start-ups"

Enkele belangrijke doelen van Indietopia zijn het ontwikkelen van talent en het behouden van talent in de noordelijke regio van Nederland. Dit doen we met ons Indietopia Accelerator programma en ook doordat we Startup Visa facilitator zijn. Ons beleidsplan voor 2021-2024 wordt op dit moment gemaakt. Primair doel: het creëren van 100 extra banen in de game-industrie vóór 2025.

(Dagblad van het Noorden, 19 februari 2020)

Noordzaken interview: "De game-industrie in Groningen heeft meer ondernemerschap nodig"

Wat zijn de uitdagingen voor de game industrie in het noorden? En welke mogelijkheden biedt Indietopia? Interview met onze directeur Merijn de Boer.

(RTV Noord, 1 februari 2020)

2019

Founder Talks: Twee ondernemers op zoek naar internationaal succes

Indietopia oprichter Mendel Bouman nam deel aan de Founder Talks, een samenwerking tussen start-up organisatie Founded in Groningen en RTV Noord’s NoordZaken. Dit is een samenvatting van het interview.

(RTV Noord, 29 november 2019)

Control Online: Uit nu! Docu-serie Secret Levels geeft beeld van noordelijke game-industrie

Indietopia wordt genoemd in dit artikel over Secret Levels, een documentaire die de noordelijke game industrie belicht.

(Control Online, 15 juli 2019)

NRC.nl: Nederlandse game-industrie blijft achter bij het buitenland

Article about the reasons why the Netherlands is lagging behind in the international game industry (NRC, 8 July 2019, Dutch).

Spellenmaakgilde: Industry interview with Mendel Bouman & Merijn de Boer

Interview met het Spellenmaakgilde over bordspellen, projecten van Indietopia en meer.

(Spellenmaakgilde, 24 juni 2019)

DvhN: Bij AEther Void gaan de nerds analoog en ook nog eens de wereld in

Interview with Indietopia founder and Æther Void developer Mendel Bouman (Dagblad van het Noorden, 8 June 2019, Dutch).

Control Online: Interview met Merijn de Boer: “Ons land heeft enorme potentie om uit te blinken”

First interview with Indietopia’s director Merijn de Boer (Control Online, 1 May 2019, Dutch). Read the second interview here.

OOG TV: 60.000 euro provinciale subsidie voor ‘proeftuin’ noordelijke game-industrie

News item about the provincial subsidy Indietopia receives to set up testing ground Prototopia (OOG TV, 9 April 2019, Dutch).

DvhN: Indietopia helpt gamers te versnellen

Interview with Indietopia director Merijn de Boer about the accelerator program (Dagblad van het Noorden, 26 January 2019, Dutch).

2018

DvhN: Accelerator programma creëert banen

Interview met Indietopia’s directeur Merijn de Boer.

(Noordz, 30 juli 2018)

DvhN: Een nieuwe Big Building nodig: startups van nu de grote huurders van straks

Artikel over kantoorruimte voor startups.

(Dagblad van het Noorden, 12 maart 2018)

2016

DvhN: Indietopia 2.0 moet zakelijker

Interview met Indietopia oprichter Mendel Bouman

(Dagblad van het Noorden, 25 november 2016)

2015

DvhN: Gemeente en gaming: het verschil tussen regels en spelregels

Wat gebeurt er wanneer Indietopia en de Gemeente Groningen een week samenwerken?

(Dagblad van het Noorden, 12 november 2015)

DvhN: Groningse game industrie op de vierkante meter

Interview met Mendel Bouman over het eerste jaar van Indietopia.

(Dagblad van het Noorden, 7 april 2015)

2014

In Groningen groeit iets moois

Artikel over de start van Incubator Indietopia.

(Control Online, 4 maart 2014)

Power Unlimited: Er broeit iets in het noorden

Power Unlimited bezocht Indietopia en interviewde oprichter Mendel Bouman.

(Power Unlimited, juni 2014)

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!